Kapcsolat

urban-tamas-tancoktatas-tancfellepes-tanctanar-tancora-5.png
10 éves lehettem mikor szüleim akaratom ellenére elhurcoltak egy tánciskola kezdő tanfolyamára. A tánctanfolyam ötlete egy bálon fogalmazódott meg bennük, mikor egy csodálatos táncfellépés részesei lehettek. 

Mivel szüleim sohasem tanultak táncolni és ez zavarta is őket ilyen alkalmakkor, elhatározták, hogy kicsi fiuknak, (azaz nekem) mindenképpen tudnia kell legalább az ismertebb táncok alaplépéseit. Mire a haladó szintig jutottam a Pataky Művelődési Ház társastánc tanfolyamain már nem utáltam a táncot, sőt a heti egy alkalmas tanfolyam után már önszántamból mentem a versenyelőkészítő csoportba és kezdtem egyre többet gyakorolni otthon is, (a szomszédok nagy örömére jó hangos zene mellett J ). A versenyelőkészítő csoport után úgy döntöttünk akkori partneremmel Kis Nemes Veronikával, -és persze szüleinkkel közösen-, hogy versenytáncolni szeretnénk és elkezdtünk egyéni táncórákra és közös gyakorlásokra járni.
Pár hónappal később 1998 tavaszán részt vettünk életem első versenyén E osztályban Latin Amerikai táncokból. Egy évvel később standrad táncokból is elkezdtünk versenyezni több-kevesebb sikerrel. Sohasem tartottam magam különösebben tehetségesnek, de ahogy teltek a versenyek egyre jobb eredményeket értünk el. 5-6 verseny után jöttek a dobogók és később a győzelmek is. A basic osztályokban (E, D és C osztály), ahol a figurakatalógus által meghatározott tánclépéseket lehet csak táncolni, osztályról osztályra lépdeltünk felfelé. Általában az első versenyeinken még csak a középmezőnyben szerepeltünk, de ahogy haladtunk versenyről versenyre jöttek a jobb eredmények és a kategória végéhez érve már mindig a dobogó valamelyik fokán állhattunk az eredményhirdetéskor. Emellett szinte minden évben sikerült dobogóra állnunk kategóriánk és korosztályunk országos bajnokságán is. (A kategóriákban szükséges előrelépéshez megadott számú versenyt kell teljesíteni, illetve egy meghatározott pontszámot is el kell érni, ami kategóriánként más és más. Az elért pontszám pedig az általunk megelőzött 
párosok számától függ.)  Sajnos a B osztályhoz közeledve Roni magasabb lett nálam és mivel a tánc esztétikai sport, úgy döntöttünk, hogy más párral folytatjuk tovább a versenyzést és a C standard országos bajnoki cím megnyerése után elkezdtünk párt keresni. 

Szerencsére hamar sikerült egy igazán motivált és csinos párra találnom Mikes Anna személyében, akivel pár hónapos felkészülés után folytattam a versenyzést standard táncokból C, latin-amerikai táncokból pedig B osztályban.  Ekkor már a kezdeti 1 - 2 helyett 4 - 5 alkalommal edzettünk hetente, és mivel a C osztályt elölről kellett kezdenem, (párcserék alkalmával az addig megszerzett pontszám nullázódik) szinte minden héten versenyekre jártunk. Mielőbb szerettem volna B osztályba kerülni standardből is, hogy végre látványosabb, érdekesebb koreográfiákat is táncolhassak, igaz mai szemmel nézve nagyon jót tett, hogy a C osztályt  elölről kellett kezdenem és hosszú hónapokig csak az alapfigurákat gyakoroltuk. A rengeteg edzés és a sok magánóra meghozta eredményét a versenyeink több, mint felét megnyertük és szinte mindig felállhattunk a dobogó valamelyik fokára, többek között az Ifjúsági Magyar Bajnokságon is. 2005-ben aztán külön folytattuk táncos pályafutásunkat, mivel Anna már jóval magasabb volt nálam.

Előző partneremmel Kis Nemes Veronikával továbbra is ugyanabban az
egyesületben edzettünk és mivel épp ő is partnert keresett úgy döntöttünk, hogy együtt gyakorlunk, amíg nem találunk megfelelő párt magunknak. Két héttel később az edzőink unszolására beneveztünk egy Felnőtt Ranglistaversenyre és a nagyon előkelő 9. helyezést értük el, amivel mi lettünk a legjobb ifjúsági (18 év alatti) korosztályú páros a mezőnyben. Ennek annyira megörültünk, hogy folytattuk a közös táncot és felhagytunk a párkereséssel. Pár hónappal később felkerültünk a felnőtt korosztályba és ebben az évben elkezdtünk nagyobb nemzetközi versenyekre is járni a hazai megmérettetések mellett. A kezdeti nagy lelkesedés után azonban rá kellett ébrednünk, egyre nehezebben tudjuk áthidalni a magasságkülönbség miatti problémákat ezért végül újból (másodszorra is) különváltunk. Összesen 7 évet táncoltam Ronival és az együtt töltött idő alatt megismertük egymás minden apró rezdülését is, ami rendkívül sokat segített mind az edzések, 
mind pedig a versenyek alkalmával.

Szerencsére ismét nagyon hamar, mindössze pár hét alatt sikerült partnernőt találnom. Balogh Diával 2006 májusában álltunk össze és egész nyáron napi 6 órát edzettünk, hogy megfelelően felkészüljünk az őszi versenyszezonra. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen az őszi versenyeken sorra dobogón állhattunk, ranglistaversenyen pedig középdöntős helyezést értünk el. A további edzéseknek és táboroknak köszönhetően egy évvel később bejutottunk a magyar
bajnokság döntőjébe is. Sajnos néhány hónappal később egy kemény nyári felkészülés végén Dia váratlanul úgy döntött, hogy kiköltözik Angliába ezért szétváltunk.

Ezt követően több időt szenteltem a tánctanításnak. Elsősorban versenyzők felkészítésével foglalkoztam, majd később szalagavatókat, esküvős táncoktatást és tánctanfolyamok vezetését is elvállaltam. Közben pedig különböző tánctanításhoz szükséges iskolákba jártam.

A versenyzés azonban nagyon hiányzott, és úgy éreztem, hogy az eddigieknél jobb eredményekre és sokkal jobb táncra is képes vagyok, ezért néhány év kihagyás után 2011-ben ismét versenyezni kezdtem. Új táncpartneremmel Bacsa Dorinával azonban több hamar több nehézséggel is szembe kellett néznünk. Egyrészt, ő volt az első táncpartnerem, aki nem Budapesti, és az edzéseket Szeged - Budapest ingázással tudtuk csak megoldani. Másrészt néhány hónap közös munka után egy komolyabb sérülést szerzett és végül abba is hagyta a versenytáncot. 

Jelenleg Répás Szilviával táncolok, és reményeink szerint ez nem is fog változni a következő néhány évben.

Táncoktatás: Évek óta foglalkozom tánctanítással. A versenytánc oktatás terén elért sikereimre vagyok legbüszkébb. Több táncospárt sikerült kiválóan felkészítenem a legnagyobb hazai versenyekre. Nagy részük Országos bajnoki dobogóig, sőt páran bajnoki címig is eljutottak, és volt, aki az

ifjúsági korosztály világranglistáján a 10. helyet foglalta el mielőtt a felnőtt korcsoportba került, ami tudomásom szerint évek óta az egyik legjobb eredmény Magyarországon.

Eredményeim:

  • 8-szoros Budapest Bajnok
  • 10-szeres Országos Bajnoki dobogós
  • Ifjúsági Magyar Bajnoki dobogós
  • Felnőtt Magyar Bajnoki Döntős
  • Magyar Válogatott keret tagja

Képek eddigi táncpartnereimmel